Onspecifieke verwijdering van plasma

Al in de middeleeuwen werd bloed bij mensen afgenomen als de oorzaak van de ziekte werd vermoed in het bloed van de patiënten. Plasmavervanging - ook wel plasmatherapie genoemd - is gevestigd bij aandoeningen waarbij ziekteverwekkende, vaak niet precies bekende plasmastoffen snel moeten worden verwijderd. Omdat de methode het hele plasma zeer onspecifiek verwijdert, moeten belangrijke stoffen en plasmaproteïnen aan de patiënt worden teruggegeven via vervangingsoplossingen.

Wanneer is plasma uitwisseling zinvol?

Plasma uitwisseling is vaak een laatste redmiddel. Het wordt altijd toegepast wanneer artsen pathogenen in het plasma vermoeden, maar deze niet precies kennen. Bekende autoantilichamen, levertoxines of lipoproteïnen, die in sommige gevallen ook pas in hoge concentraties pathogeen kunnen werken, worden echter steeds meer verwijderd met selectieve methoden.

Hoe werkt de methode?

De scheiding van bloedcellen van het plasma gebeurt in de plasmaseparator Plasmaflo. Vervolgens krijgt de patiënt een vervangingsoplossing samen met de eerder afgescheiden bloedcellen terug. Het eigen plasma wordt verworpen.

Vaak worden albumine-houdende oplossingen of Fresh Frozen Plasma (FFP) gebruikt als vervangingsvloeistoffen. Bijwerkingen komen vaker voor bij plasma uitwisseling dan bijvoorbeeld bij tryptofaan-immunoadsorptie. Het risico op overdracht van hepatitis E door vervangingsoplossingen is niet volledig uitgesloten en moet in overweging worden genomen bij sterk immuungecompromitteerde patiënten.

Voor plasma uitwisseling zijn plasmaseparatoren beschikbaar in de Plasmaflo OP-serie met verschillende oppervlakken:

  • 0,8 m² voor stevige patiënten
  • 0,5 m² voor klinische routine
  • 0,2 m² voor de kleinste patiënten

Wat is er bijzonder aan de Plasmaflo OP-serie?

Dankzij de superieure membraantechnologie zijn plasmastromen mogelijk tot 33% van de extracorporale bloedstroom. Natuurlijk is Plasmaflo OP biocompatibel en ETO-vrij dankzij zijn speciale polyethyleenmembraan.

Met het multifunctionele apparaat Plasauto SIGMA kunnen zelfs jonge kinderen succesvol worden behandeld. Zowel heparine- als citraat-antistolling zijn mogelijk. Het gepatenteerde balanssysteem is zeer nauwkeurig en maakt een vrijwel storingsvrije behandeling mogelijk, zelfs bij het gebruik van FFP.

Wat is er bijzonder aan de Plasmaflo OP-serie?

Indien mogelijk, worden selectieve methoden zoals lipidfiltratie, immuunadsorptie of dubbele filtratie (DFPP) vaak de voorkeur gegeven. De verdraagzaamheid is aanzienlijk beter en belangrijke lichaamseigen eiwitten zoals stollingsfactoren en hormonen blijven behouden.

Wilt u meer weten over onze producten en oplossingen?

Contact opnemen
Met hartenbloed en verstand voor het leven

Plasauto SIGMA-apparatuur

Plasauto SIGMA - de marktleider uit Japan - voor continue niervervangende therapie en therapeutische aferese. Zelfs geschikt voor de allerkleinste patiënten! Of het nu gaat om citraat of heparine, of het nu ambulant of stationair is - u heeft de keuze!

Plasauto SIGMA-apparatuur